GoSol.org – Kansainvälinen aurinkoenergiayritys Suomesta

GoSol.org – Kansainvälinen aurinkoenergiayritys Suomesta

 

Puoliksi kanadalainen, puoliksi suomalainen Eerik Wissenz päätti tulla yrittämään vieraaseen maahan, Suomeen, koska täällä uuden teknologian yritykselle oli parhaat toimintaedellytykset. Hänen yrityksensä GoSol.org kehittää uuden sukupolven aurinkokeräimiä jotka tähtäävät erityisesti kehittyvien maiden markkinoille. Wissenzin ja hänen vaimonsa lisäksi tiimissä on jäseniä Kanadasta, Ranskasta, Suomesta, Sveitsistä ja Isosta-Britanniasta. Yritys toimii ja viihtyy Tampereella.

GoSol.org on tyypillinen start-up yritys. Se kehittää uuden sukupolven ympäristöystävällistä teknologiaa, jolla on kasvavat markkinat. Yrityksellä on hyvä kasvupotentiaali, ja sen kehittämä teknologia mahdollistaa kestävän kehityksen. Toimintaan on saatu Tekesin ja yksityisten enkelisijoittajien rahoitus. GoSolin tiimi on motivoitunut ja työskentelee itseään säästämättä. Yrityksen perustamisen pahin alkurytäkkä ja rahoituksen haku on ohi ja tiimi on tyytyväinen kun projektit etenevät. Keskusteluja uusien yhteistyökumppaneiden ja sijoittajien kanssa käydään jatkuvasti, mm. Suomessa, USA:ssa, Sveitsissä, Intiassa.

Ennen Suomeen tuloa, Wissenz yritti yritystoimintaa muualla mm. Ranskassa. Kanadaakin hän harkitsi, mutta Suomi vei voiton lähinnä kahdesta syystä: byrokratian tasapuolisuus ja sosiaaliturvan varmuus.

Ranskassa byrokratia tappoi innostuksen yrittämiseen ja ulkomaalaisena oli vaikea päästä verkostoihin sisään. Suomessa järjestelmä saattaa olla hidas, mutta se on kaikille tasapuolinen, eikä perustu siihen kuka tuntee kenet. Kehittyvät markkinat tunteva ja niille tähtäävä yrittäjä osaa arvostaa korruptiosta vapaata yhteiskuntaa. Sosiaaliturva, erityisesti ilmainen terveydenhoito ja koulutus ja päivähoito ovat perheelliselle miehelle korkeassa arvossa. Turvaa on tarjolla täysin eri tavalla kuin vanhassa kodissa Pohjois-Amerikassa.

"Monessa mielessä Suomi on Euroopan paras maa aloittaa yritys"

– Monessa mielessä Suomi on Euroopan paras maa aloittaa yritys, kertoo Wissenz.

Gosol.org keskittyy keskittävään aurinkovoimaan, eli lämmön (concentrated solar thermal, CST) ja lämmön ja voiman (combined heat and power, CHP) mahdollistaviin ratkaisuihin. Tarkemmin GoSolin kehittää aurinkokeräimiä, joita voidaan käyttää erilaisten moottoreiden ja lämmitysjärjestelmien voimanlähteenä.

Yhtiön tavoitteena on tuoda aurinkovoima kaikkien ulottuville. Heidän aurinkokeräimensä ovat äärimmäisen kustannustehokkaita ja mahdollistavat aurinkoenergian käytön hyvin pienillä alkuinvestoinneilla. Ratkaisuja voitaan käyttää esimerkiksi ruuankäsittelyyn ja -valmistamiseen, maidon pastorointiin tai höyrykoneen käyttöön aurinkovoimalla.

Tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä ympäristöystävällisten, vähähiilisten ja hajautettujen energiaratkaisujen kysyntä tulee kasvamaan globaalisti tulevina vuosina. Kaupallisen toiminnan lisäksi tiettyjä elementtejä, kuten rakennusohjeita, jaetaan kehittyville markkinoille ilmaiseksi jotta kaikilla olisi mahdollisuus päästä alkuun aurinkovoiman soveltamisessa omiin tarpeisiinsa. Gosolin väki uskoo, että kaikki hyötyvät paremmasta ilmastosta.

Nousevilla markkinoilla ei tähän asti ole ollut kustannustehokkaita ratkaisuja korvaamaan fossiilisia polttoaineita. Aurinkolämpö voi toimia monenlaisten lämpöintensiivisten prosessien voimanlähteenä, esimerkiksi ruuanlaitossa.

– Nousevilla markkinoilla ei tähän asti ole ollut kustannustehokkaita ratkaisuja korvaamaan fossiilisia polttoaineita. Aurinkolämpö voi toimia monenlaisten lämpöintensiivisten prosessien voimanlähteenä, esimerkiksi ruuanlaitossa. Kehitämme ratkaisuja jotka täyttävät pienten ja keskisuurten yritysten tai yhteisöjen tarpeita, toteaa Wissenz.

GoSolin tuotteista pyritään tekemään mahdollisimman kustannustehokkaita. Tulevaisuuden asiakkaiden kanssa siis rakennetaan pysyvämpää yhteistyötä, koska järjestelmät vaativat aina paikallista rakennustoimintaa. GoSol.orgin suuremmat aurinkokeräimet kilpailevat lähinnä fossiilisten polttoaineiden kanssa, mutta eritoten kehittyvillä markkinoilla tarkoitus on tuoda energiaratkaisuja paikkoihin jossa niitä ei ole aikaisemmin ollut. Tähtäimessä on itsenäinen, taloudellisesti kannattava ja hajautettu energiantuotanto aurinkolämmön kautta.

– Hyvin harvat yritykset toimivat tällä sektorilla. Me olemme löytäneet hyvän erikoistumisalan, joka on herättänyt paljon kiinnostusta erilaisissa yhteistyökumppaneissa. Yhtiömme on vielä ”pieni kala” mutta Suomi on myös ”pieni lampi”, valottaa Wissenz.

Yrittämisen byrokratiasta Wissenz ei valita, koska Suomessa julkisen sektorin toiminta on rehellistä, vaikkakin joskus monimutkaista. Toisaalta taas kielimuurin vuoksi yrityksellä on pakko olla asianajaja auttamassa käytännön järjestelyjen hoidossa.

– Suomi on haastava kieli, vaikka kasvoinkin Kanadassa suomalaisen äitini kanssa. Suomen bisnesympyröissä englanti toimii ja tekee kansainvälisen tiimin toiminnan mahdolliseksi, toteaa Wissenz.

Sosiaalista yritystoimintaa, sen erilaista luonnetta ja verokohtelua, sekä rahankeräystä tulisi Suomessa kehittää.

Kehitettävää ja moitittavaa yrittämisestä ja sen esteistä Suomessa Wissenz ja GoSolin muut työntekijät löytävät lähinnä rahankeräyslaista. Joukkorahoitus ei ole mahdollista, eikä yrityksen ole mahdollista ottaa vastaan lahjoituksia. Tämä on ollut GoSolille harmillista, sillä heidän tuotteensa sopisivat erittäin hyvin kehitysyhteistyöprojekteihin ja muuhun kansainväliseen yhteistyöhön, jota monet järjestöt ja kansalaiset haluaisivat tukea lahjoituksin.

– Sosiaalista yritystoimintaa, sen erilaista luonnetta ja verokohtelua, sekä rahankeräystä tulisi Suomessa kehittää. Se avaisi paljon mahdollisuuksia kaltaisillemme pienille, mutta kansainvälisille yrityksille. Uskon että se hyödyttäisi Suomen yrityskenttää todella paljon, päättää Wissenz.

GoSoliin voi tutustua tarkemmin heidän kotisivuillaan, facebookissa ja videoiden kautta (https://www.youtube.com/watch?v=Bq8xVwd3wsQ) (https://www.youtube.com/watch?v=B2iYEhcjcmo)

GoSol.org – Aurinkoenergiaa kaikille!

kuva2

Samuli Sinisalo

Projektitutkija, Kalevi Sorsa -säätiö

 

Kommentit

kommenttia