Tampereen Kiipeilykeskus – Yrittämisen iloa ja vapautta

Tampereen Kiipeilykeskus – Yrittämisen iloa ja vapautta

 

Viisi vuotta sitten Janne Sievänen etsi itselleen kumppania, jonka kanssa perustaa kiipeilykeskus Tampereelle. Tuohon aikaan sisäkiipeilyn harrastusmahdollisuudet olivat kaupungissa huonot ja aktiivisia kiipeilijöitä oli noin sata. Kaveriksi löytyi Kalle Vänskä ja Tampereen Kiipeilykeskus sai alkunsa. Nyt aktiivisten kiipeilijöiden määrä Tampereella pyörii noin parissa tuhannessa ja Tampereen Kiipeilykeskus vietti keväällä viisivuotispäiväänsä.

Palkkatyöstä yrittäjäksi siirtyminen sujui ilman suurta hämminkiä.

– Aikanaan kiipeilykeskukselle oli selkeä tarve, mutta markkina oli sen verran pieni, että alkuun oli vaikea löytää kaveria joka olisi tarpeeksi hullu jakamaan riskin ja lainan yrityksen perustamiseksi, toteaa Sievänen kahvikupin äärellä. Onneksi Kalle lähti mukaan ja saatiin homma alkuun, hän jatkaa.

Sievänen on intohimoinen kiipeilijä itsekin. Ajatus kiipeilykeskuksen perustamisesta kypsyi pitkän kiipeilymatkan aikana, jonka jälkeen hän päätti pistää toimeksi. Palkkatyöstä yrittäjäksi siirtyminen sujui ilman suurta hämminkiä. Yrityksen perustaminen ja yrittäjien tukiverkot ovat Suomessa hyvällä tasolla Sieväsen mielestä. Pirkanmaan uusiyrityskeskus Ensimetri oli todella tärkeä yritystä perustettaessa.

– Sieltä kerrottiin miten toimitaan, mitä haetaan missä vaiheessa ja mihin pitää rekisteröityä. Saimme erinomaista palvelua, kertoo Sievänen.

Yrityksen perustamiseen on hyvät järjestelmät, toivottavasti olemassa olevien yritysten kasvuun saadaan kanssa kannustavat systeemit.

Tampereen kiipeilykeskus sai alkuun starttirahaa ja ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen palkka/työllistämistukea. Rahoitus yrityksen perustamiseen järjestyi mm. Finnveran lainan avulla.

– Yrittäjä ei ole Suomessa yksin. En voi kuvitella että monessa muussa maassa asiat sujuisivat näin hyvin. Yrittäminen on tuonut elämään sellaista vapautta, josta palkkatyössä pystyi vain haaveilemaan. Päivääkään en vaihtaisi pois, toteaa Sievänen.

Byrokratia ei ole juuri Tampereen Kiipeilykeskusta vaivannut, ei edes palkkaamisen kanssa.

– Verot kun maksaa ja säädökset täyttää, niin muuten saa tehdä mitä vaan, naurahtaa Sievänen.

Tällä hetkellä keskuksessa on neljä täysipäiväistä kuukausipalkkaista työntekijää, lisäksi yksi osa-aikainen ja kourallinen freelancereita satunnaisena apuna. Koko viiden vuoden aikana töissä on käynyt toistakymmentä henkilöä.

– Ongelmia työllistämisen ja irtisanomisten kanssa ei ole ollut. Näin pienessä yrityksessä olemme kaikki samassa veneessä ja kaikki ymmärtävät että yrityksen menestys riippuu palvelun laadusta. Kaikki ovat meillä hyvin tasa-arvoisessa asemassa. Ehkä ongelmia alkaa tulla, kun asioita ei katsota maalaisjärjellä, tai jotkut kokevat olevansa tärkeämpiä kuin toiset, Sievänen pohtii.

Tampereen kiipeilykeskuksen ensimmäiset viisi vuotta ovat sujuneet varsin hyvin, ongelmilta on vältytty myös työllistämisen suhteen. Osakkaiden välillä on kuitenkin sellainen työnjako, että Kalle hoitaa enemmän taloushallintoa, Janne taas käytännön asioita, kuten kiipeilykoulutuksia.

-Itse en aina edes miellä itseäni työnantajaksi, vaikka palkat maksankin. Asiat puhutaan työntekijöiden kanssa sovussa ja jossain määrin kaikki tekee kaikkia hommia hallilla, siivousta, reitintekoa ja koulutuksia myöten, Sievänen kertoo.

Varsinaisia ongelmia yrittämisen piirissä on vähän, mutta verotusta voisi rukata investointeja kannustavampaan suuntaan.

– Mitä viivan alle jää, jos jotain jää, tulisi olla helpompi käyttää liiketoiminnan kasvattamiseen. Nyt verottajalla on liian iso rooli tähän. Jotain Viron mallisia asioita, kotitalousvähennystä jäljittelevä investointivähennys, tai joku asia joka mahdollistaisi tuloksen käytön investointeihin pitäisi luoda, toteaa Sievänen.

Sievänen myöntää että hänen on helppo puhua, koska Tampereen Kiipeilykeskus on menestynyt kohtalaisen hyvin tähän asti. Hän myös tiedostaa, että jatkoa ajatellen toimintaa tulee laajentaa, koska nykytiloissa kapasiteetti on tullut vastaan.

– Kun toimintaa laajennetaan, niin panokset ja riski tietysti kasvavat kertaluokkaa suuremmiksi. Siksi toivoisin, että yritysten kasvua ja investointeja tuettaisiin nykyistä paremmin. Yrityksen perustamiseen on hyvät järjestelmät, toivottavasti olemassa olevien yritysten kasvuun saadaan myös kannustavat systeemit, Sievänen toivoo.

Kaiken kaikkiaan Tampereen Kiipeilykeskuksen väki on tyytyväistä yrityksen pyörittämisen Tampereella. Yrittämiseen liittyvistä säädöksistä ja pelisäännöistä selviää pääsääntöisesti maalaisjärjellä ja tekemisen meininki, mahdollisuus toteuttaa itseään ja tyytyväiset kiipeilijät innostavat jatkamaan.

Tampereen kiipeilykeskuksen kotisivut löytyvät osoitteesta http://www.tampereenkiipeilykeskus.fi/

 

Samuli Sinisalo

Projektitutkija, Kalevi Sorsa -säätiö

Kommentit

kommenttia