Viron yritysveromalli on hyvä kokeilu

Viron yritysveromalli on hyvä kokeilu

 

Suomen Yrittäjät julkaisivat vaalitavoitteensa 8.1.2015. Aihealueita, jossa he toivovat toimenpiteitä, on viisi: työmarkkinoiden uudistaminen, julkisen sektorin pienentäminen, verotuksen kannustavuuden lisääminen, yksinyrittäjien aseman parantaminen ja turhasta sääntelystä luopuminen. Monista asioista on helppo olla samaa mieltä.

Yksi mielenkiintoinen ehdotus löytyy toteutettuna Virosta. Suomen Yrittäjät kun  ajavat Viron yritysveromallia myös Suomeen. Tuon veromallin perusidea on, että yritys maksaa veroa tuloksestaan vasta siinä vaiheessa kun tulos otetaan yrityksestä ulos. Suomessa yritys maksaa 20 prosentin veroa tuloksestaan silloin kun tulos tehdään, joskin kirjanpidollisesti yritys voi Suomessakin jossain määrin vaikuttaa verotuksensa ajankohtaan.

Tästä aiheesta on viime aikoina kiistelty kiivaastikin. Toiset vaativat Suomeen Viron mallia, toiset vastustavat sitä kiivaasti. Minun mielestäni kiista on turha. Me nimittäin näemme Viron talouskehityksen luvuista, toimiiko sikäläinen veromalli taloutta vahvistavasti vai ei. Vielä ei ole sen paremmin näyttöä Viron naapurimaitaan kiivaammasta kasvusta kuin siitä, että kasvu ylipäätään johtuisi Viron yritysveromallista. Siksi asian kanssa on turha Suomessa ainakaan hötkyillä.

Toisaalta, jos tuollaista näyttöä Viron yritysveromallin kasvua vahvasti edistävästä vaikutuksesta saadaan, on selvää että myös Suomen kannattaa silloin vähintään harkita Viron malliin siirtymistä. Olisi hölmöä tehdä aatteellisista syistä Suomessa jotain sellaista, mikä ei toimi Virossa. Yhtä hölmöä olisi aatteellisista syistä jättää tekemättä jotain sellaista, joka selkeästi Virossa toimii. Annetaan siis ajan näyttää, mihin Suomen kannattaa tässä asiassa ryhtyä. Samalla voimme kiittää Viroa siitä, että se on lähtenyt ennakkoluulottomasti kokeilemaan jotain uutta, meidän kaikkien hyödyksi.

Viime vuosina Suomen talouskehitys on ollut huonoa. Esimerkiksi julkisen sektorin nykyinen suuri koko verrattuna yksityiseen sektoriin johtuu kasvun puutteesta yksityisellä sektorilla. Taantuma ja työttömyys ovat kohottaneet sosiaalimenoja. Ongelman ratkaisu ei kuitenkaan voi olla vain julkisen sektorin pienentäminen. Tavoitteena tulee olla myös kasvun luominen yksityiselle sektorille ja yrittäjyyden tukeminen.

Yrittäjyys on ratkaisu merkittävään osaan Suomen talouden ongelmia. Siksi yrittäjyyttä tulee helpottaa tulevallakin vaalikaudella. SDP:n viralliseksi tavoitteiksi on nostettu ALV:n alarajan nosto ja yrittäjien sosiaaliturvan kehittäminen. Minusta tuo on hyvä alku. Vuoropuhelu jatkukoon.

Mikael Jungner

Kansanedustaja, Sd.

Kommentit

kommenttia