WebAula

WebAula

WebAulan tarina alkoi vuonna 2012

WebAula on digitoimisto, jonka pääasiallisena tuotteena ovat nettisivut ja niissä toimivat palvelut. Palveluiden kirjoa on ajan myötä lisätty, mutta toiminnan ytimessä on edelleen tiukasti laadukkaat, modernit, näyttävät ja responsiiviset kotisivut.

WebAulan tarina alkoi vuonna 2012 Vaasan ammattikorkeakoulussa, kun tietojenkäsittelyä opiskelevat Ossi Nyqvist ja Marko Mäkelä päätyivät usein yhteisiin kouluprojekteihin. Yhteistyö oli alusta alkaen tehokasta – oli suunnittelija sekä tekninen osaaja, jotka puhuivat yhteistä ja kursailematonta kieltä. Kipinän yrittäjyyteen antoi kuitenkin vasta ammattikorkeakoulussa silloin toimiva Business Factory -hanke, joka kannusti opiskelijoita kehittämään ja suunnittelemaan omista taidoistaan liiketaloudellisesti valideja yritysideoita. Mäkelä ja Nyqvist olivat säästösyistä lopetetun hankkeen viimeisten osallistujien joukossa. Molemmat pitivät Business Factoryn lopettamista ikävänä.

– Tulevaisuuteen ja yrittäjiin pitäisi nimenomaan uskaltaa investoida. Business Factoryn kaltaisia hankkeita suomi tarvitsee lisää, he toteavat.

"Jos et ole myyntihenkinen, älä ryhdy yrittäjäksi"

Yrittäjyyttä harjoiteltiin koulun ja työn ohella. Aluksi hommaa on tietysti todella paljon; kaikki piti suunnitella itse, niin tuotteet kuin sopimustekstitkin. Suurin osa konseptoinnista on hauskaa ajatustyötä, jota seuraa työn raskain vaihe eli myyntityö. Myyntiä ei yrittäjänä pääse pakoon, ja toisaalta jos siltä haluaa pakoon, ei heidän mielestään kannata edes ryhtyä yrittäjäksi.

– En ole ikinä pitänyt itseäni myyjänä, mutta toisaalta jo pienenä poikana myin tien varrella kalastamiani haukia tai toisinaan iskin kujan varteen myös myyntipöydän pystyyn ja myin vanhoja leluja. Uskon, että jokaisessa yrittäjässä piilee jonkin sortin myyntimies, Steve Jobs – tai sitten vaihtoehtoisesti Wozniak, muistelee Nyqvist.

Marko Mäkelä (vasemmalla) ja Ossi Nyqvist

“Vapaus on illuusio, sosiaaliturva usein retuperällä”

Yrittäjyydestä ja sen tarjoamista joustoista ja vapaudesta Nyqvist kuitenkin nauttii. On mukava kun yrittäjänä voi mennä ja tulla niin kuin haluaa. Yrittäjän vapaudessa on mukana myös tietty illuusio; vaikka on vapaus olla tekemättä töitä, mutta jos yrittäjä löysäilee, ei ole ketään joka paikkaisi. Jos työt on tekemättä töitä, niin firman toiminta pysähtyy.

– Vapaus ei tietenkään tarkoita sitä, että voisi olla tekemättä töitä, vaan päinvastoin. Liiketoiminta kuivuu kasaan häkellyttävän nopeasti, jos ei aktiviteetteja luo jatkuvasti lisää, toteaa Nyqvist.

Nyqvistillä ja Mäkelällä on kokemusta myös työelämästä, jossa ammattiliiton verrattain pieniä maksuja vastaan voi hengähtää, vaikka työttömyys uhkaisi. Yrittäjänä vastaavan turvaverkon saa luotua itselle vain jos on varaa maksaa riittävän korkeita vakuutusmaksuja.

“Työvoiman palkkaaminen tuntuu lähinnä kaukaiselta haaveelta”

Pienyrittäjien tilanteessa työvoiman palkkaaminen on myös yksi kysymysmerkki. Luotettava työvoima voi toimia turvaverkkona yrityksen sisäisesti. Nyqvistille ja Mäkelälle, kuten monelle pienyrittäjälle, henkilöstön palkkaaminen tuntuu lähinnä kaukaiselta haaveelta.

– Ei asiaa tule edes tosissaan ajateltua, kun päivittäinen annos byrokratiaa tulee nautittua jo omien kulujen organisoinnissa. Tuntuu siltä, että Suomi on hinnoitellut itsensä ulos veroilla ja työllistämiseen liittyvillä maksuilla, toteaa Nyqvist.

Hän toivookin, että Suomessa satsattaisiin pienyrittäjien palkkauskykyyn erilaisilla verohelpotuksilla, palkkaustukijärjestelmillä ja muilla keinoilla.

IT- alalla pääsee kuitenkin helpolla

Yrittämisen aloittamisen Nyqvist ja Mäkelä kokivat kuitenkin helpoksi, toisin kun usein kuulee sanottavan. He kokivat olevansa onnekkaassa asemassa yritystä perustaessaan.

– Webaula sai paljon apua Business Factoryltä ja lisäksi lähipiiristä löytyi kokeneita yrittäjiä jotka neuvoivat. Lisäksi perhe ja ystävät kannustivat. Meistä olisi tuskin tullut yrittäjiä ilman näitä verkostoja, ja juuri näitä ammattilaistahoja tarvitaan apuun heille, jotka eivät saa apua lähipiiristä, toteaa Nyqvist.

Suurin asia aloittamisen helppouteen liittyen oli se, että IT- alalla suuria investointeja ei yleensä alkuun tarvitse tehdä. Riittää kun on tietokone ja tekninen kyky toteuttaa ideoita. Kulut on alalla varsin helppo minimoida, kun tuotteisiin ja järjestelmiin löytyy yleensä myös ilmaisia vaihtoehtoja, joille perustaa tuotteet.

– Byrokratia on IT-alalla paljon kevyempää kuin esimerkiksi ravintola-alalla. Toisaalta meillä on omat haasteet esimerkiksi myynnissä, koska heräteostoksia ei juuri tehdä. Jokainen asiakas hankitaan kovan kilpailun keskellä raskaalla työllä, kertoo Nyqvist.

Loppuvuonna 2014 Webaula päätti ottaa seuraavan askeleen ja vuokrata toimitilat Vaasan ydinkeskustasta. IT-alalla työskentely kotoa on mahdollista, mutta toimiston hankkiminen tähtääkin työtehon parantamiseen ja yrittämisen fiiliksen kasvattamiseen.

– Toimitilat symboloi meille uutta alkua – nyt vuonna 2015 nostetaan kytkintä toden teolla ja katsotaan mihin paukut riittää, Nyqvist päättää.

logo_uusi_solid

 

WebAulan toimisto Vaasan keskustassa

 

-Samuli Sinisalo

Projektitutkija, Kalevi Sorsa -säätiö

 

 

Kommentit

kommenttia